Leververvetting is de ophoping van vet in de levercellen. Je lever heeft een beperkte capaciteit om overtollige energie uit voedsel op te slaan als glycogeen (zijn primaire brandstofbron), dus als hij overtollig vet niet kan verwerken, wordt het opgeslagen in de hepatocyten (levercellen) als triglyceriden. De gevolgen zijn meestal tijdelijk en treden meestal alleen op bij mensen met diabetes of overmatig alcoholgebruik. Als leververvetting echter chronisch wordt en na verloop van tijd voortduurt, kan het een ernstige aandoening worden. In dit artikel leest u meer over wat leververvetting is, de oorzaken en symptomen ervan en hoe u leververvetting kunt voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van leververvetting?Als je leververvetting symptomen hebt, is je lever abnormaal gevuld met vet. In de meeste gevallen komt dit door diabetes type 2, overgewicht of insulineresistentie. Ook overmatig alcoholgebruik en bepaalde medicijnen kunnen leververvetting veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het genetisch bepaald zijn. Overmatig alcoholgebruik: Overmatige alcoholinname, vooral bij frequent en zwaar drinken, is een van de meest voorkomende oorzaken van leververvetting. Dit komt doordat alcohol in de lever wordt gemetaboliseerd en een grote hoeveelheid energie verbruikt. Wanneer te veel alcohol wordt geconsumeerd, blijft er te weinig over voor de lever om zijn werk te doen en energie op te slaan. Diabetes type 2: Mensen met diabetes type 2 ontwikkelen vaak leververvetting naarmate ze ouder worden. Dit komt doordat de alvleesklier niet genoeg insuline kan produceren, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is, kan de lever de energie niet goed metaboliseren en wordt overtollige suiker omgezet in vet, dat wordt opgeslagen in de levercellen. Obesitas: Overgewicht, vooral rond de buik, is een risicofactor voor leverziekten, waaronder leververvetting. Dit komt omdat de lever een stofwisselingsorgaan is dat voedingsstoffen uit voedsel verwerkt, en de lever is veel actiever bij mensen met overgewicht.
Overzicht van leververvettingLeververvetting komt voor bij mensen met overgewicht of diabetes. Het is een aandoening waarbij zich vet in de lever ophoopt. Meestal is het ongevaarlijk, maar in sommige gevallen kan het leiden tot leverschade. De lever is een orgaan dat vele belangrijke functies vervult. Een daarvan is het verwerken van overtollig vet in het lichaam. Wanneer de lever normaal functioneert, zet hij overtollig vet om in iets dat bekend staat als triglyceriden, en slaat hij het op in de lever. Als de lever echter overbelast raakt met vet en dit niet goed kan verwerken, kan dit vet zich in de lever ophopen en een aandoening veroorzaken die bekend staat als leververvetting. De symptomen van leververvetting verdwijnen meestal zodra de lever het extra vet heeft verwijderd. Maar in sommige gevallen kan het leiden tot ernstige leverschade.
Symptomen van leververvetting– Buikpijn – Hoewel buikpijn vele oorzaken kan hebben, waaronder een leverziekte, is het een veel voorkomend symptoom van leververvetting. De precieze oorzaak van buikpijn bij mensen met leververvetting is onduidelijk, maar men denkt dat het komt door de verhoogde druk van vet in de lever. – Abnormale leverfunctie – In het beginstadium van leververvetting zullen de leverfunctietests geen afwijkingen laten zien. Maar naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen leverfunctietests wijzen op leverschade. – Vermoeidheid – Te veel vet in de lever kan het vermogen om voedingsstoffen te metaboliseren aantasten. Als er te veel vet aanwezig is, wordt het niet afgebroken en gebruikt voor energie. Hierdoor kunt u zich moe en lusteloos voelen. – Ziek gevoel – Als de lever niet naar behoren werkt, kan dat betekenen dat u niet de juiste hoeveelheid voeding uit uw voedsel haalt. Je ziek en misselijk voelen kan een teken zijn dat je niet genoeg gezond voedsel eet.
Preventie van leververvetting– Gewichtsverlies: Een te hoog lichaamsgewicht is een risicofactor voor leververvetting. Afvallen kan leververvetting helpen voorkomen of omkeren. – Alcohol: Overmatige alcoholinname is een veel voorkomende oorzaak van leververvetting. Het verminderen van alcoholgebruik kan het risico op het ontwikkelen van leververvetting verminderen. – Diabetesmanagement: Mensen met diabetes type 2 lopen een risico op het ontwikkelen van leververvetting. Samenwerken met uw arts om uw bloedsuiker onder controle te houden kan helpen uw risico op het ontwikkelen van leververvetting te verminderen. – Gezonde voeding: Het eten van een gezond dieet kan helpen beschermen tegen leververvetting. – Vitamine E: Onderzoek suggereert dat vitamine E gunstig kan zijn bij het verminderen van het risico op leververvetting. – IJzer: IJzertekort komt vaak voor bij mensen met leververvetting. Het eten van ijzerrijke voeding kan dit risico helpen verminderen.
ConclusieLeververvetting is de aandoening waarbij er een ophoping van vet in de lever is. Overmatig alcoholgebruik, diabetes type 2, obesitas en insulineresistentie zijn veel voorkomende oorzaken. Symptomen van leververvetting zijn buikpijn, abnormale leverfunctie, vermoeidheid en zich ziek voelen. Preventie omvat gewichtsverlies, alcoholbeperking, diabetesbeheer en een gezond dieet. Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om met uw arts te praten en u te laten testen op leververvetting. Onbehandeld kan leververvetting ernstige leverschade veroorzaken. |
https://www.dietistmandybreure.nl |