Websiterendement
Image default
Gezondheid

Herken de symptomen van leververvetting

Leververvetting is een aandoening waarbij te veel vet zich ophoopt in de levercellen. Dit kan leiden tot ontstekingen en beschadiging van de lever. Hoewel het vaak voorkomt bij mensen die overgewicht hebben of een ongezonde levensstijl hebben, kan leververvetting ook voorkomen bij mensen die een gezond gewicht hebben en een gezonde levensstijl leiden. Het is daarom belangrijk om de symptomen van leververvetting te herkennen, zodat de aandoening vroegtijdig kan worden opgespoord en behandeld.

Vermoeidheid en zwakte

Een van de meest voorkomende symptomen van leververvetting is vermoeidheid en zwakte. Dit komt doordat de lever niet goed functioneert en afvalstoffen niet goed kan verwerken. Hierdoor kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam, wat kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.

Pijn in de bovenbuik

Een ander symptoom van leververvetting is pijn in de bovenbuik. Dit komt doordat de lever vergroot kan zijn en druk uitoefent op de buikorganen. De pijn kan mild tot matig zijn en kan worden verergerd door het eten van vet voedsel.

Verhoogde leverenzymen

Mensen met leververvetting hebben vaak verhoogde leverenzymen in hun bloed. Dit komt doordat de lever beschadigd is en niet goed functioneert. Een bloedtest kan worden uitgevoerd om de hoeveelheid leverenzymen in het bloed te meten en de diagnose van leververvetting te bevestigen.

Verlies van eetlust en gewichtsverlies

Een ander symptoom van leververvetting is verlies van eetlust en gewichtsverlies. Dit komt doordat de lever niet goed functioneert en het lichaam niet in staat is om voedingsstoffen goed te verwerken. Hierdoor kan de persoon zich vol voelen na het eten van een kleine maaltijd en kan hij of zij gewicht verliezen.

Geelzucht

Geelzucht is een symptoom dat optreedt wanneer de lever niet goed functioneert en de bilirubine niet kan verwerken. Bilirubine is een afvalproduct dat ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen. Wanneer de lever niet goed functioneert, kan bilirubine zich ophopen in het bloed en de huid en ogen geel maken.

Niet-specifieke symptomen

Naast de bovengenoemde symptomen kunnen mensen met leververvetting ook last hebben van andere niet-specifieke symptomen, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door ontstekingen in de lever en andere complicaties die kunnen optreden als gevolg van leververvetting.

https://www.dietistmandybreure.nl