Websiterendement
Image default
Gezondheid

Hoe raak je oververmoeid en wat kan je eraan doen?

Hoe raak je oververmoeid en wat kan je eraan doen?

Iedereen is wel eens moe, dat hoort nou eenmaal bij het leven. Als deze vermoeidheid echter langdurig aanhoudt en het niet overgaat door een nacht goed te slapen zullen de klachten toenemen. In dit geval wordt er gesproken over oververmoeidheid, waarbij je soms wekenlang geen energie meer hebt. Hierbij is het essentieel om op zoek te gaan naar de oorzaken om er wat aan te doen. In dit artikel leer je meer over oververmoeidheid en de oorzaken en geven we je advies wat je er zelf aan kunt doen.

Oververmoeidheid

Het woord oververmoeidheid wordt gebruik als je constant moe bent en je aan het eind van de middag geen fut meer over hebt. Als je oververmoeid bent kan het zijn dat je het gevoel hebt dat uitrusten en slapen niet helpt en de vermoeidheid aanhoudt. Het is belangrijk om hier iets aan te doen, want anders kun je mogelijk in een burn-out terecht komen. Er zijn een aantal symptomen te herkennen als je oververmoeid bent. Hieronder staan de meest voorkomende lichamelijke en mentale symptomen van oververmoeidheid:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Lusteloosheid
  • Piekergedachten
  • Concentratieproblemen
  • Slechte gemoedstoestand
  • Motivatiegebrek

Hoe raak je oververmoeid?

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je oververmoeid raakt. Dit kunnen lichamelijke en mentale factoren zijn. De meest voor de hand liggende oorzaak is te weinig slaap of slecht slapen. Hiernaast zijn voeding en sport factoren die invloed hebben op de energie. Je lichaam heeft namelijk voldoende brandstof nodig en met sport slaap je een stuk beter. Daarnaast geldt dat hoe beter je conditie is, hoe beter je inspanning aankan waardoor je minder snel moe bent. Verschillende ziektes kunnen ook de oorzaak zijn van vermoeidheid en een traag werkende schildklier kan zorgen voor een futloos gevoel. Persoonlijke problemen leveren extra spanning en stress op waarbij het lichaam op den duur vermoeid raakt.

Wat kan je er zelf aan doen?

Het is belangrijk dat je achterhaalt wat jouw vermoeidheid veroorzaakt, zodat je deze oorzaak kunt aanpakken. Als jouw werk bijvoorbeeld zorgt voor te veel stress, kan je hierin proberen te minderen of op zoek gaan naar een andere baan waar je energie van krijgt. Hiernaast zijn er een paar andere dingen die je altijd kan doen om vermoeidheid tegen te gaan. Zo is het raadzaam om voldoende te bewegen, waardoor je zorgt voor extra energie. Put jezelf echter niet uit, want dan raak je weer vermoeid. Zorgen voor een gezond en gevarieerd dieet zorgt ook voor de juiste brandstoffen waardoor jij je weer wat energieker kan gaan voelen.

https://liberi.nl/