Websiterendement
Image default
Gezondheid

Waarom leverziekte de stille moordenaar is waar je van moet weten

Waarom leverziekte de stille moordenaar is waar je van moet weten

 

Als u denkt dat de gevaren van alcohol beperkt blijven tot een kater of een aanrijding onder invloed, dan heeft u het mis. Overmatig alcoholgebruik verhoogt ook uw risico op het ontwikkelen van chronische leverziekten zoals alcoholische leververvetting, alcoholische hepatitis en zelfs hepatocellulair carcinoom (wanneer kanker zich ontwikkelt in de cellen die het belangrijkste deel van de lever vormen – hepatocyten genoemd). Lees verder om meer te weten te komen over waarom u voorzichtig moet zijn met drinken en hoe u uw lever gezond kunt houden. Daarna meer weten of hulp nodig? Mensen als dietist Mandy Breure en andere specialisten weten er al het fijne vanaf.

 

Wat is de lever en wat doet hij?

De lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam. Het bevindt zich rechtsboven in de buikholte, vlak onder de rechterribben. De lever helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en produceert gal, die wordt opgeslagen in de galblaas en vervolgens wordt afgegeven aan de dunne darm. De lever doet ook het volgende: – Fungeert als een biochemische fabriek die aminozuren en eiwitten produceert die het lichaam van brandstof voorzien – eiwitten zoals hemoglobine, albumine en albumine. – Slaat energie op uit koolhydraten (eenvoudige suikers) en vetten. De lever zet suikers en vetten om in triglyceriden (verbindingen die bestaan uit drie vetzuren die aan een glycerolmolecuul vastzitten). – Slaat glycogeen op – een soort suiker die het lichaam als energie gebruikt wanneer de bloedglucosespiegel daalt.

 

Hoe schaadt alcohol de lever?

Alcohol wordt gemetaboliseerd in de lever, die ook de meest voorkomende plaats is waar het beschadigd wordt. Dat komt omdat de lever verantwoordelijk is voor het filteren van gifstoffen en onzuiverheden uit het bloed en de bloedstroom naar de lever (die bloed aanvoert vanuit de darmen en de milt) het grootst is aan het einde van het verteringsproces. Bij mensen die overmatig drinken, wordt de lever gedwongen 24 uur per dag, 7 dagen per week grote hoeveelheden alcohol te metaboliseren. Dit kan leiden tot een alcoholische leverziekte, die dodelijk kan zijn als hij niet wordt behandeld.

 

Tekenen en symptomen van alcoholische leverziekte

– Leververvetting: Vetophoping in de lever komt vaak voor bij mensen met chronische leverziekten zoals een alcoholgebruiksstoornis. Bovendien komt het ook vaak voor bij mensen met diabetes type 2. Het goede nieuws is dat een leververvetting kan worden teruggedrongen met een dieet en lichaamsbeweging. – Alcoholische hepatitis: Bij mensen met alcoholische hepatitis beschadigt alcohol de levercellen, waardoor ontstekingen ontstaan. Deze ontsteking kan mild of ernstig zijn en kan leiden tot littekenvorming van de lever. – Hepatocellulair carcinoom: dit is leverkanker die wordt veroorzaakt door langdurige beschadiging van de levercellen. – Steatose: Dit is een zeldzame aandoening die optreedt wanneer hoge vetgehaltes zich ophopen in de levercellen.

 

De gevaren van alcohol drinken met een vette lever.

Leververvetting is niet ernstig, maar het is een teken van leverbeschadiging. Als de levercellen beschadigd zijn, geven ze een stof af die leverenzymen heet en in de bloedbaan terechtkomt. De leverenzymen in het bloed zijn wat artsen meten als ze de gezondheid van uw lever willen controleren. Een vette lever is een teken dat de leverenzymen in het bloed verhoogd zijn. Wanneer de lever beschadigd raakt door alcohol, neemt het vetgehalte in de levercellen toe. De lever wordt dus een vet orgaan en de levercellen worden vervangen door vetcellen. De lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling van het lichaam, dus als er te veel vet in de lever zit, kan de lever andere stoffen in het lichaam niet meer metaboliseren.

http://www.dietistmandybreure.nl