Websiterendement
Image default
Woning en Tuin

Waar moet ik op letten bij een trapleuning houder?

Met een trapleuning houder bevestig je je trapleuning aan de muur of een ander oppervlak, zodat deze stevig blijft hangen. Je kunt hiermee het gevoel van je trap beter laten aansluiten bij het interieur en de uitstraling compleet maken. Er zijn veel verschillende soorten trapleuning houders, met elk hun eigen uitstraling en functionaliteit. Hoe je voor jou de beste optie kunt kiezen, lees je hier. We laten je zien uit welke drie onderdelen een trapleuning houder bestaat en welke keuzes je per onderdeel hebt om uit te kiezen.

 

Onderdeel 1: Het zadel van de trapleuning houder

Met het zadel wordt de trapleuning bevestigd aan de trapleuning houder. Het is hierbij dus van belang dat het zadel en de trapleuning goed in elkaar passen. Daarom dien je het zadel aan te passen aan de vorm van de trapleuning. Zo heb je voor een vierkante of rechthoekige trapleuning een plat zadel nodig. Bij een ronde trapleuning komt een gebold zadel kijken. Bij het zadel heb je dus niet echt vrije keuze. Gelukkig zit de bevestiging aan de onderkant van de trap en zul je dus niet veel van het zadel zien.

 

Onderdeel 2: De bevestiging van de trapleuning houder

Nu de trapleuning eenmaal bevestigd is aan de trapleuning houder, moet de houder bevestigd worden aan de muur. Hiervoor heb je meer opties dan bij het zadel en ook nog eens een vrije keuze.  Het eerste wat belangrijk is om te bepalen is de vorm van de bevestiging. Hier heb je keuze uit een paar vormen. Een ronde of een vierkante bevestiging zijn de meest voorkomende opties.

Daarnaast is ook de manier van monteren een belangrijk onderdeel. Dit gaat op twee manieren. De eerste hiervan is de traditionele manier. Hierbij kun je de trapleuning houder monteren door een paar schroeven te bevestigen in de voorkant van de houder. Je trapleuning houder zit dan direct vast. Je kunt hierbij echter wel de schroeven zien zitten. Wil je dit liever niet, is de blinde bevestiging meer een optie voor jou. Hierbij wordt gewerkt met een bevestiging aan de achterkant van de trapleuning houder, waardoor na montage niets van deze materialen terug te zien is.

 

Onderdeel 3: Het verloop van de trapleuning houder

Ten slotte kun je nog bepalen hoe het stukje tussen de bevestiging en het zadel eruit komt te zien; het zogeheten verloop. Dit is deels afhankelijk van de plaatsing van de leuning. Plaats je deze bijvoorbeeld boven een balustrade, kun je beter kiezen voor een volledig recht verloop. Bij een normale trapleuning ben je al snel aangewezen op een verloop met een ronding of een rechte hoek.