Websiterendement
Image default
Dienstverlening

Hijsbanden kopen en gebruiken

Wanneer je hijsbanden nodig hebt kun je deze het best bij een veilige en betrouwbare winkel kopen die voldoet aan de normen van de Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH). Je hebt bij hijsbanden de keuze uit enkelvoudige en samengestelde banden. Het verschil zal hieronder worden uitgelegd. Hijsbanden kopen na keuring van EKH.

Enkelvoudige hijsbanden kopen

Enkelvoudige hijsbanden zijn uitgerust met een rondstrop, eindloos of met versterkte lussen aan de uiteinden. Samengestelde banden hebben een enkele lengte, een tweesprong of een viersprong. Over het algemeen kun je kiezen uit verschillende kunststofuitvoeringen bij hijsbanden. De kleur van het label geeft hierbij aan welk materiaal er precies is gebruikt voor de dragende vezels. Speciaal voor hijsbanden zijn er kunststofsoorten ontwikkeld met een hoge sterkte en een lange levensduur. Deze banden bestaan uit kunststof vezels of draden met daaromheen een beschermende hoes of dragend materiaal. In de lengterichting van de hijsband is vaak een zwarte draad genaaid. Elke naad staat voor 1 ton draagkracht. Een hijsband met drie zwarte lengtenaden kan dus 3 ton dragen. 

Veilig werken

Wanneer je aan het werk gaat met hijsbanden is het van groot belang om de hijsbanden en rondstroppen regelmatig te inspecteren. Er zijn verschillende factoren die de veiligheid van het werken met hijsbanden kunnen beïnvloeden. Eén van die factoren is de temperatuur. Kunststof hijsbanden kunnen worden gebruikt bij temperaturen tussen de -40 graden en 100 graden Celsius. Natte hijsbanden of ronstroppen die zijn bevroren mogen nooit gebruikt worden. Houd hiernaast rekening met zuren. Sterke zuren tasten de sterkte van het polyester dat wordt gebruikt voor de banden aan. Laat dus regelmatig de banden controleren door een EKH-deskundig persoon. 

Waar koop je ze?

Tegenwoordig kun je bij veel winkels terecht voor kwaliteitsproducten die zonder uitzondering voldoen aan de normen van Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH). De producten die je koopt bij een winkel die voldoet aan de kwaliteitseisen zoals de EKH deze heeft beschreven, voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en kunnen dus gewoon gebruikt worden zonder zorgen. Heb je zelf hijs- en hefmiddelen, laat die dan ook regelmatig controleren. Dit kan worden gedaan door een expert van EKH. Het is ook mogelijk om zelf een opleiding tot keurmeester te volgen bij de EKH.