Websiterendement
Image default
Tuin en buitenleven

Olijfboom snoeien – De 5-stappengids

Snoeien is het terugsnoeien van boomtakken om hun grootte, vorm en zichtbaarheid te controleren. Het is een van de meest uitdagende onderhoudstaken voor een olijvenkweker omdat de snoeitijd zo beperkt is. In de meeste delen van de wereld is snoeien alleen mogelijk in de periode van januari tot maart. Vanwege deze beperkingen zijn de beste praktijken voor het snoeien van olijfbomen vrij eenvoudig. Ze zijn ook anders dan je zou verwachten als je eerder met andere soorten bomen hebt gewerkt. Hier volgt een 5-stappen handleiding voor het snoeien van uw eigen olijven.

 

 

Beslis welke snoeimethode je gaat gebruiken.

De eerste stap bij het snoeien van een olijfboom is beslissen welke methode u gaat gebruiken. Er zijn twee basis snoeimethoden om te overwegen: Het verschil tussen de twee methoden is dat de uitloper methode ook werkt als een manier om de boom op te schonen door dood hout en gebroken takken weg te snijden. De openluchtmethode daarentegen is alleen een manier om de resterende takken terug te snoeien.

 

Snoeien terwijl de boom rust

Een belangrijke opmerking over het snoeien van olijfbomen is dat de boom volledig slapend moet zijn als u hem snoeit. Dat betekent dat de boom helemaal geen nieuwe groei mag vertonen. Als u probeert een boom te snoeien waar nog nieuwe groei aan zit, beschadigt u die groei. De boom moet dan energie steken in het herstellen van de schade, waardoor hij minder energie heeft om olijven te produceren. Een teken dat een boom slapend genoeg is om te snoeien, is dat de bladeren geel worden. Dit geldt vooral voor bomen in warme gebieden, maar koelere gebieden hebben een korter groeiseizoen, waardoor de boom minder tijd heeft om nieuwe bladeren te produceren. U kunt ook de schors van de boom controleren om te zien of deze is uitgedroogd.

 

Verwijder dood hout en gebroken takken

Een van de beste manieren om de uitlopermethode toe te passen is om eerst het dode hout en de gebroken takken te verwijderen. Zodra u de boom gesnoeid heeft, kunt u de uitloper methode gebruiken om de beschadigde takken te verwijderen. De reden om beschadigde takken te verwijderen is niet alleen om het uiterlijk van de boom op te knappen. Dode takken kunnen het risico op brand in de boom juist vergroten. Ze kunnen ook een veiligheidsrisico vormen voor mensen die onder de boom lopen.

 

Knip de resterende takken terug

Nadat je al het dode hout en de gebroken takken hebt verwijderd, kun je teruggaan naar de resterende takken en de laatste sneden maken. In deze stap bepaal je de uiteindelijke vorm van de boom. De manier waarop u de takken snoeit, is van grote invloed op het uiterlijk van de boom. Verschillende snoeimethoden leiden tot verschillende vormen voor de boom.

 

Conclusie

Een goede snoeitechniek voor olijfbomen is een evenwichtsoefening tussen het gezond houden van de boom en het mooi houden van de boom in de tuin van de eigenaar. Lees de tekenen van de boom om te bepalen wanneer het de juiste tijd is om te snoeien. Pas vervolgens uw techniek aan om het gewenste resultaat te bereiken. U kunt het uiterlijk van uw boom drastisch verbeteren door de tijd te nemen om hem goed te snoeien. Het lijkt misschien veel werk, maar het zal het waard zijn wanneer u het verschil ziet in uw boom. Zorg ervoor dat uw boom de zorg krijgt die hij nodig heeft door een professional in te huren om hem voor u te snoeien.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken