Websiterendement
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe Oleander Snoeien

Hoe Oleander Snoeien

 

Groenblijvende oleanderstruiken zijn zware producenten van geurige bloemen en weelderige bladeren. Onder de juiste omstandigheden zijn het ook zeer winterharde planten. Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal veel voorkomende problemen met oleanders waar u van tijd tot tijd mee te maken kunt krijgen. Het correct snoeien van een oleander is een goede manier om te voorkomen dat deze problemen uit de hand lopen. Lees verder voor deskundig advies over hoe een oldeander te snoeien!

 

Soorten snoeitechnieken

Er zijn twee belangrijke snoeitechnieken die u kunt toepassen op uw oleander. U kunt uw oleander terugsnoeien nadat hij heeft gebloeid, of u kunt hem tijdens de bloei snoeien om meer bloemen te stimuleren. – Terugsnoeien na de bloei – De beste tijd om een oleander die al heeft gebloeid terug te snoeien is direct nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Op dat moment zijn de bloemen uitgebloeid en steekt de plant zijn energie in de ontwikkeling van nieuwe groei. Hierdoor zal uw snoeibeurt de meeste invloed hebben op de nieuwe groei. – Snoei terug tijdens de bloei – Als uw oleander bloeit, kunt u hem terugsnoeien om meer bloemen te stimuleren. Je hoeft niet te wachten tot het einde van de bloei om je oleander te snoeien, in tegenstelling tot een olijfboom snoeien. Snoei in plaats daarvan een derde van de takken van je plant terug tijdens de bloei om meer bloemen te bevorderen. Dit zal uw oleander aanmoedigen om meer bloemen te laten groeien, in plaats van zich te concentreren op nieuwe bladeren.

 

Wanneer snoei je een oleander?

Oleanders bloeien elk jaar op nieuwe stengels. Als je plant minder stengels produceert dan verwacht, kan dat een teken zijn dat een van de grootste plagen de plant heeft aangetast. – Bladluizen – Bladluizen zijn een van de meest voorkomende problemen die je op oleanderplanten kunt vinden. Deze kleine beestjes zuigen in het begin van hun leven het sap uit de bladeren, scheuten en stengels van de oleander. Als ze groeien en volwassen worden, voeden ze zich ook met het sap in de bloemen. Als je veel bladluizen op je oleander ziet, zul je je plant moeten snoeien om de bladluizen te doden en de plaag te stoppen. – Rupsen – Rupsen, zoals de oleanderlooper, kunnen ook de stengels van je oleander beschadigen. Als het aantal rupsen groot genoeg is, kun je ze zelfs cocons zien spinnen op je oleanderstruik. Als je tekenen van schade ziet, zul je je oleander moeten snoeien om te voorkomen dat de plaag zich uitbreidt.

 

Hoe snoei je een oleanderstruik?

Als uw oleander vrij groot is geworden, wilt u hem misschien terugsnoeien om zijn grootte te behouden. Voordat je dit doet, zorg ervoor dat je weet hoe je een oleanderstruik op de juiste manier snoeit, zodat je de plant geen pijn doet. – Onderzoek de struik – Voordat u een deel van uw oleander snoeit, moet u de struik in zijn geheel onderzoeken om een idee te krijgen van zijn gezondheid en groeipatroon. – Snoei terug tot op gezond weefsel – Zorg ervoor dat u uw oleander terugsnoeit tot op gezond weefsel. Als je snoeit tijdens de bloei, zorg er dan voor dat er bloemen aan de struik blijven zitten totdat ze beginnen te verkleuren. – Knip de dode exemplaren terug – U zult vaak oleanders in het wild zien groeien in de woestijn, waar ze van nature uitgroeien tot dikke, ondoordringbare struiken. Om te voorkomen dat uw oleander zo groeit, moet u alle dode of afstervende stengels wegsnoeien.

 

Vormgeven en onderhouden van een oleanderstruik

Als je doorgaat met het snoeien van je oleander, zul je merken dat sommige delen van je struik sneller groeien dan andere. Als je dit laat gebeuren, zal je oleander een onevenwichtige vorm aannemen. In plaats van dit te laten gebeuren, kun je je oleanderstruik vormgeven om hem de uitstraling te geven die je wilt. – Snoei de bovenkant terug – De bovenkant van je oleander groeit misschien sneller dan de onderkant, waardoor hij naar de grond leunt. Knip de top van de struik terug om dit te voorkomen. – De zijkanten terugsnoeien – U kunt ook de zijkanten van uw oleanderstruik terugsnoeien om de groei naar het midden toe gelijkmatiger te laten verlopen. Dit zorgt voor een meer evenwichtige vorm van uw plant.

http://www.goodgardn.co.uk