Websiterendement
Image default
Internet

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Dropshippping is een business model wat steeds populairder wordt. In Amerika is het al een lange tijd erg populair, maar ook in Nederland beginnen steeds meer mensen met het starten van een online webwinkel. Mensen onderschatten echter hoeveel werk en tijd gaat zitten in het onderhouden van een dropshipping webshop. Dropshipping kan een erg interessant business model zijn, maar toch zitten er ook een aantal nadelen aan.

Wat is dropshipping precies?

Dropshipping is het handelen via een webshop, waarbij u geen eigen voorraad hoeft te hebben. U verzendt producten rechtstreeks vanaf de leverancier, producent of groothandelaar naar de klant. U, als web-winkelier, bent dus in feite een tussenpersoon. Het voordeel hiervan is dat er maar weinig startkapitaal nodig is om te beginnen met dropshipping. Dit is ook de reden, waarom erg veel mensen beginnen met dropshipping. 

De nadelen van dropshipping

Dropshipping wordt vaak neergezet als een makkelijke “wondertool” om geld mee te verdienen. Veel mensen kijken dan ook alleen naar de voordelen van dropshipping en negeren de nadelen. Dit is één van de redenen dat de meeste mensen niet slagen in het succesvol onderhouden van een dropshipping-webshop. Het is dus belangrijk je ook goed te verdiepen in de nadelen. Maar wat zijn de nadelen van dropshipping precies?

Concurrentie: Zoals gezegd is het erg gemakkelijk om te beginnen met dropshipping. Dit betekent dat er veel concurrentie op de markt te vinden is. Ofwel dropshipping is erg competitief. Concurrenten die zien dat u succes heeft met een bepaald product zullen hier ook meteen op springen. Hierdoor is het lastig om winstgevend te blijven.

Klantenservice: Bij het dropshippen kunnen er heel wat dingen misgaan. Zo kan een product beschadigen tijdens de levering. De klant zal dan u benaderen om dit probleem op te lossen. Het is hierbij van groot belang dat u goed contact heeft met de leverancier. Als dit probleem niet wordt opgelost kan uw website een slechte naam krijgen. Ook kunnen klanten u opbellen met vragen over het product. Het is hierom belangrijk dat u beschikt over een goede productkennis. Als u geen antwoord weet op de vragen komt dit heel onprofessioneel over.

Branding: Door branding krijgen mensen affiniteit met uw product en kunt u een hogere prijs vragen. Bij dropshipping is het over het algemeen niet mogelijk om een mooi merk op te bouwen. Dit komt mede, omdat de verzendtijden vaak erg lang zijn, omdat u geen invloed uit kunt oefenen op het productdesign en ook kunt u geen invloed uitoefenen op het design van de verpakking.

https://surlogic.nl/nl/news/nadelen-dropshipping