Websiterendement
Image default
Zorg

4 Tips om je voor te bereiden op een operatie

Naar het ziekenhuis gaan voor een operatie kan best spannend zijn. Als je je goed voorbereidt, snap je beter wat er gaat gebeuren en ben je minder zenuwachtig. Hier vind je de belangrijkste punten om aan te denken voor een operatie. Heb jij binnenkort een operatie op de planning staan en wil je je graag goed voorbereiden? Lees dan even verder!

Kies voor een gecontracteerde zorgverlener

Check allereerst even of jouw zorgverzekering een deal heeft met het ziekenhuis waar je geopereerd wordt. Zo ja, dan betaalt de verzekering meestal alle kosten van de operatie. Maar als ze geen afspraken hebben met dat ziekenhuis, krijg je maar een deel van je geld terug. Bel dus even met je zorgverzekeraar voordat je de operatie plant, dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Volg een checklist voor je operatie

Voor een operatie moet je aan veel dingen denken en het is makkelijk om iets te vergeten. Een checklist kan handig zijn om zeker te weten dat je alles hebt geregeld. Er zijn een paar handige tips die je echt moet volgen. Zorg bijvoorbeeld dat je voor de operatie niet eet of drinkt, overleg met je dokter over je medicijnen, zorg dat je goed uitgerust bent en stop even met roken en alcohol zodat je ook een stuk sneller en beter kunt herstellen.

Bereid je voor op het gesprek met de arts

Voordat je op een van de operatietafels gaat liggen, voer je een gesprek met de dokter die de operatie doet en de anesthesioloog die zorgt voor de verdoving. Probeer je goed voor te bereiden op deze gesprekken.  Bedenk welke vragen je hebt, bijvoorbeeld over de risico’s en wat er mis kan gaan, hoe lang het duurt voordat je weer de oude bent en wat je misschien tijdelijk niet kunt doen na de operatie.

Beslis samen met je arts

Het is tot slot verstandig om samen met je dokter te kijken of een operatie wel echt de beste optie voor je is. Praat over alle mogelijke alternatieven, wat de risico’s zijn en of er misschien andere oplossingen zijn. Je moet alles snappen en vraag gerust door als iets onduidelijk is. Je moet je goed voelen bij je keuze en met vertrouwen de operatie tegemoet gaan. Als je deze adviezen opvolgt en je goed voorbereidt, zal de operatie minder stressvol zijn en soepel verlopen. Heb je nog vragen of twijfels, bel dan gerust je zorgverzekeraar of dokter.