Websiterendement
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Wil je geld lenen, maar weet je niet of je voor een krediet dat doorlopend is of een persoonlijke lening moet kiezen? In dit artikel zetten we beide lening tegenover elkaar, zodat je daarna een weloverwogen beslissing kunt maken. Je kunt dan met vertrouwen een lening kiezen die past bij jouw persoonlijke omstandigheden.

Een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening worden het leenbedrag, de rente en de looptijd vooraf bepaald. Het bedrag dat je wilt lenen wordt in één keer op je betaalrekening overgemaakt. Daarna los je elke maand een bepaald bedrag af dat van tevoren is vastgesteld. Dit bedrag bestaat uit een gedeelte aflossing en een gedeelte rente.

De hoogte van het bedrag dat je leent, de looptijd en de rente wordt voorafgaand besproken met de kredietverstrekker en dit wordt vastgelegd in een leencontract. Je zou een persoonlijke lening kunnen zien als een consumptief krediet vorm. Dit houdt in dat je de lening gebruikt voor een product dat een beperkte houdbaarheid heeft. Je zou een persoonlijke lening dus bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de aankoop van een caravan, boot of auto.

Heb je een persoonlijke lening afgesloten? Dan behoort extra aflossen tot de mogelijkheden. Het is echter niet mogelijk om deze bedragen later dan weer opnieuw op te nemen. Ook kun je ervoor kiezen om je lening eerder dan gepland af te lossen. De meeste kredietverstrekkers staan dit toe zonder dat je een boete hoeft te betalen. Heb je een lening die al een lange tijd loopt? Oude voorwaarden kunnen dan nog van toepassing zijn. Moet je wel een boete betalen als je eerder wilt aflossen, dan is de hoogte afhankelijk van het type lening dat je hebt en naar het moment waarop je wilt aflossen.

Een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet daarentegen is een vorm van lenen waarbij er een kredietlimiet wordt vastgesteld. Wanneer je behoefte hebt om een gedeelte van dit bedrag op te nemen, dan kun je dit gewoon doen. Het kredietlimiet is het maximale bedrag dat je op kunt nemen. Je kunt zelf beslissen hoe vaak je geld op wilt nemen en hoe hoog het bedrag dan is.

Bij een doorlopend krediet betaal je ook rente. Wel is de rente bij een doorlopend krediet vaak hoger dan bij een persoonlijke lening. Dit komt omdat de rente variabel is; de rente is afhankelijk van hoe hoog de marktrente op dit moment is en dat kan fluctueren. Je kunt de rente van een doorlopend krediet ook niet fiscaal aftrekken. Elke maand los je rente af en een vast bedrag. Het vaste bedrag dat je moet betalen is in bijna alle gevallen een percentage van de kredietlimiet. Het kan ook voorkomen dat je een percentage betaalt van het saldo dat openstaat.

Wil je extra aflossen op je doorlopende krediet? Dat kan. Elke maand betaal je een vast bedrag aan aflossing, maar je kunt altijd boetevrij extra krediet aflossen. Heb je daarna weer geld nodig, dan kun je dit bedrag opnemen wanneer je wilt.

https://www.findio.nl/