Websiterendement
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe bouwt u een houten daktuin voor uw huis?

Houten overkappingen met plat dak zijn een prachtige manier om functie en esthetiek te combineren. Ze bieden schaduw tegen de zon en bescherming tegen regen, terwijl ze ook bijdragen aan de esthetiek van uw huis. Houten daktuinen zijn ideaal voor huizen in gebieden met vochtige zomers of zware regenval – vooral als u geen ruimte hebt voor een andere buitenruimte zoals een tuin of terras. Ze zijn ook perfect voor huizen tussen bomen, omdat ze natuurlijke schaduw bieden en vochtophoping tegengaan. Zo kunt u genieten van het uitzicht op de natuur zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over waterschade aan uw huis. Het aanleggen van een houten daktuin is echter geen gemakkelijke taak, en er zijn veel dingen waar u rekening mee moet houden voordat u begint met de aanleg ervan. In deze blogpost bespreken we enkele overwegingen en vragen die u zich moet stellen voordat u begint met de aanleg van uw eigen houten daktuin.

 

 

Wat is een houten daktuin?

Een houten daktuin is een soort tuin die op een dak wordt aangelegd. Daktuinen kunnen op bijna elk type dakoppervlak worden aangelegd. Ze zijn niet alleen beperkt tot gebouwen met schuine daken of hellende daken. Enkele van de gebruikelijke daken die worden gebruikt om daktuinen aan te leggen zijn asfaltschindels, kleipannen, betonnen dakpannen en tinnen daken. Er zijn veel voordelen van daktuinieren ten opzichte van gewoon tuinieren, zoals minder tuinonderhoud, hogere opbrengsten en minder risico op bodemverontreiniging. Er zijn twee hoofdvormen van daktuinieren: groene daken en houten daken. Op groene daken groeien planten die kunnen overleven in een bodemloos, waterondoorlatend plantmedium zoals grind. Houtdaktuinen daarentegen kweken planten die grond nodig hebben en worden vaak gebruikt in gebieden met een hoog overstromingsrisico.

 

Waar moet de tuin worden geplaatst?

Het eerste waar u bij de aanleg van een houten daktuin rekening mee moet houden, is waar u de tuin wilt plaatsen. U kunt hem op het dak bouwen of op een bestaand terras. U moet ook nagaan of de tuin schaduw geeft aan het dak eronder of dat hij in de schaduw ligt van de omringende bomen. Een houten daktuin op het dak is de eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om er een aan te leggen. Het dak is meestal voldoende om het gewicht van een houten daktuin te dragen. Als u de tuin op een bestaand terras wilt aanleggen, moet u nagaan of het terras het extra gewicht kan dragen. U moet ook nagaan of de tuin het dak eronder zal beschaduwen, of dat hij in de schaduw zal liggen van de omringende bomen.

 

Welk materiaal moet u gebruiken?

Bij de keuze van het materiaal voor uw houten daktuin hebt u verschillende keuzes. U kunt kiezen uit verschillende soorten hout, bamboe en kunststoffen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout – Hout is het meest gebruikte materiaal voor daktuinen. Het is gemakkelijk te bewerken, gemakkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop. Het kan echter na verloop van tijd gaan rotten als u in een gebied met zware regenval woont. Bamboe – Bamboe wordt al duizenden jaren gebruikt. Het is ook een zeer stevig en duurzaam materiaal dat gemakkelijk te bewerken is. Net als hout is bamboe goedkoop en kan het lang meegaan. Bamboe is ideaal voor gebieden met zware regenval omdat het niet gemakkelijk rot.

 

Hoe bouw je een houten dakterras?

De eenvoudigste manier om een houten dakterras te bouwen is met behulp van een houten Rafter tuin systeem. Het is een voorgebouwd, modulair systeem ontworpen om op uw dak te bevestigen. Het Rafter tuinsysteem is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Andere manieren om een houten dakterras te bouwen worden hieronder beschreven: – Rooftuinsysteem – Dit is de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve manier om een daktuin aan te leggen. Het Rafter garden systeem is een voorgebouwd, modulair systeem dat op uw dak wordt bevestigd met vooraf geïnstalleerde beugels. U hoeft alleen maar het tuinsysteem te kiezen dat het beste bij uw daktype past. – Omkaderde tuin – De omkaderde tuin wordt gebouwd op een houten dek dat aan het dak wordt bevestigd. U moet ervoor zorgen dat het dak het extra gewicht van het houten terras kan dragen. – Steunmuurtuin – Een steunmuurtuin wordt gebouwd op een houten steunmuur die langs de rand van het dak wordt geplaatst. De muur moet hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de planten van het dak vallen. – Vlondertuin – Een vlondertuin wordt aangelegd op een houten vlonder die bovenop het dak wordt geplaatst. Net als bij de tuin met keermuur moet de vlonder hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de planten van het dak vallen.

 

Conclusie

Een houten daktuin is een prachtige manier om wat groen aan uw huis toe te voegen en het tegelijkertijd te beschermen tegen zon en regen. Om zo’n tuin aan te leggen moet u wel het juiste materiaal kiezen en ervoor zorgen dat het dak het extra gewicht kan dragen. Nu u weet wat een houten daktuin is en hoe hij wordt aangelegd, is het tijd om aan de slag te gaan. Maar voordat u dat doet, zorg ervoor dat u uzelf de bovenstaande vragen stelt, zodat u de beste beslissing voor uw huis kunt nemen.

https://www.overkappingoutlet.com/aluminium-overkapping/producten