Websiterendement
Image default
Eten en drinken

Erwtensoep Recept

Een eenvoudige erwtensoep is een elegante start van een lentemaaltijd. Het is ook een geweldige manier om diepgevroren groenten te gebruiken wanneer de verse groenten in de schappen er somber uitzien.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote rode ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel gehakte verse tijm of peterselie
  • 780 g erwten, vers of bevroren
  • 120 ml water
  • 950 ml kippenbouillon, (vega) kippenbouillon (zie opmerking) of groentebouillon
  • 120 ml halfvolle room (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen peper naar smaak

Bereiding

  • Stap 1

Verhit boter en olie in een braadpan op middelhoog vuur tot de boter smelt. Voeg ui en bleekselderij toe; kook, af en toe roerend, tot ze zacht zijn, 4 tot 6 minuten. Voeg knoflook en tijm (of peterselie) toe; kook, roer, tot het geurig is, ongeveer 10 seconden.

  • Stap 2

Roer de erwten erdoor. Voeg water en bouillon toe; breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager om het te laten sudderen en kook tot het zacht is, ongeveer 1 minuut.

  • Stap 3

Pureer de soep in porties in een blender tot een gladde massa. (Wees voorzichtig bij het pureren van hete vloeistoffen.) Roer de halfvolle room (indien gebruikt), zout en peper erdoor.

Tips

Opmerking: Bouillon met kippensmaak, is ondanks zijn naam toch een vegetarische bouillon. Deze heeft in sommige recepten de voorkeur boven groentebouillon vanwege de stevige, rijke smaak. Soms wordt het “no-chicken” bouillon genoemd, het is te vinden bij de soepen in het natuurvoeding gedeelte van de meeste supermarkten.

Op www.aardappelshop.nl kunt u onder andere de rode uien kopen ook erwtensoep pakketten zijn hier te koop.

Houdbaarheid: Dek de soep af en bewaar tot 4 dagen in de koelkast of vries tot 3 maanden in.