Websiterendement
Image default
Aanbiedingen

Tuinhuizen: hoe pas je ze aan voor alle seizoenen?

 

Het is geen geheim dat uw eigen tuinhuis een geweldige manier is om de omgeving dagelijks te veranderen en even weg te zijn van de routine, althans voor een korte tijd. De waarheid is dat veel mensen nog steeds alleen in de zomer van dit voordeel genieten, en als het kouder weer wordt, staat het houten huis leeg tot het volgende seizoen. Specialisten die zich bezighouden met de productie van tuinhuizen benadrukken echter dat het niet nodig is om de voordelen van uw privé-tuinhuis in de winter op te geven. Door kwaliteit isolatie te bieden, kunnen houten huizen niet alleen een goede reden worden om vaker naar de natuur te ontsnappen, maar ook een geweldige plek voor feesten waar u gemakkelijk een groep van uw dierbaren kunt ontvangen.

 

Tuinhuizen: kwaliteitsisolatie

 

Het is bekend dat hout als bouwmateriaal uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het niet alleen geluid goed vasthoudt, maar ook warmte. Als de blokhut echter niet alleen in de zomer maar ook in het winterseizoen wordt gebruikt, zijn deze eigenschappen onvoldoende om een ​​aangename temperatuur in huis te behouden. Tuinhuizen die het hele jaar door gebruikt worden, zoals elk ander gebouw, vereisen professionele isolatie.

 

 

Welk isolatiemateriaal kiezen?

 

Tegenwoordig zijn er tal van manieren om een ​​houten huis te isoleren, maar een van de meest populaire materialen voor isolatie is schuimpolyether. Volgens experts van houten huizen is schuimpolyether geen isolatiemateriaal, wat zorgt voor de hoogste kwaliteit van werken (door het ontbreken van polyether dichtheid), maar het eenvoudige werkproces wordt een groot voordeel. Tijdens het isolatie proces worden speciale panelen rechtstreeks van hout aan de muren bevestigd.

 

Een ander alternatief voor isolatie is polyurethaan, dat zich kenmerkt door een extreem hoge kwaliteit en hoge elasticiteit. Het is een duurzaam en duurzaam materiaal dat door zijn structuur de laagste thermische geleidbaarheid coëfficiënt heeft en goed hecht op elk oppervlak. Steenwol met een lagere thermische geleidbaarheid wordt ook vaak gebruikt bij woningisolatie, maar daarnaast moet polyethyleenfolie worden gebruikt (om waterdamp te absorberen die schadelijk is voor de muur).

 

Kortom, tuinhuizen kunnen net als elk ander type huis worden geïsoleerd met verschillende materialen. Het is belangrijk om te benadrukken dat u bij het kiezen van een materiaal voor de isolatie aandacht moet besteden aan de coëfficiënten van warmteoverdracht U en thermische weerstand R. Met de eerste kunt u de thermische isolatie schatten of de hoeveelheid warmte die door het isolatiemateriaal kan dringen – hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doordringt. In termen van thermische weerstand, hoe hoger de weerstand – de warmere scheidingswand.

 

Bij het kiezen van een isolatiemateriaal voor uw tuinhuis is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het gekozen materiaal ademend is, geen vocht ophoopt en bestand is tegen de groei van micro-organismen.

 

 

 

Wat moet u weten voordat u met isolatiewerken begint?

 

Allereerst is het, voordat u de isolatiewerkzaamheden plant, de moeite waard om te weten dat houten huizen niet onmiddellijk na hun bouw moeten worden geïsoleerd. Volgens de fabrikanten van houten huizen bezinken en schuiven tuinhuizen in de eerste jaren na de bouw meestal een beetje, zodat er geen haast is met isolatiewerkzaamheden. De praktijk leert dat in het eerste jaar de muren van een houten huis de neiging hebben om 2-3% van de hoogte van de muur te zetten (als de muur van het huis bijvoorbeeld 4,5 m hoog is, neemt de hoogte met ongeveer 10 cm af). Als de isolatiewerkzaamheden voortijdig worden gestart, zullen verlijmd polystyreen, schuim of andere materialen waarschijnlijk worden beschadigd (dit betekent dat de isolatie later gedeeltelijk opnieuw moet worden gedaan). Als wachten om wat voor reden dan ook geen optie is, raden we u aan om met specialisten uit het veld te overleggen voordat u met uw werkzaamheden begint.

 

Een andere, niet minder belangrijke aanbeveling van specialisten is om isolatiewerkzaamheden van buitenaf uit te voeren. De isolatie van de tuinkamers van binnenuit wordt als niet praktisch gezien – vereist veel sloopwerkzaamheden, kan een perfecte bodem creëren voor knaagdieren en schimmel als de werken niet goed worden uitgevoerd.

 

 

Isolatie van ramen en deuren

 

Volgens algemene statistieken hangt de isolatie van een houten huis af van het feit of de deuren en ramen van het huis goed geïsoleerd zijn. Om een ​​tuinhuis geschikt te maken om het hele jaar door te wonen, is het daarom de moeite waard om niet alleen in de verwarming te investeren.

 

Allereerst raden experts aan om bij het kopen van een tuinhuis niet te besparen op deuren en ramen. Besluit je een oud tuinhuis te renoveren met behoud van authenticiteit en stijl, dan kun je de warmte verhogen door dikker vensterglas te plaatsen. Een goed resultaat is ook gegarandeerd als u een speciale kit aanbrengt op de plaatsen waar het glas aan het raamkozijn is bevestigd, wat meestal de isolatie van het raam verhoogt. Als de scheuren in het raam met het blote oog zichtbaar zijn, kunt u ze dichten met watten of verschillende soorten restjes.

 

Goed geïsoleerde tuinhuizen hebben ook hoge deur isolatie-eigenschappen. Dit gaat niet alleen over de belangrijkste buitendeuren, maar over alle deuren die het huis verbinden met de koudere kamers. De manier om dergelijke deuren te isoleren is om alle kleine kieren af ​​te dichten. Als koude lucht via de onderkant van de deur de kamer binnenkomt, kunnen er ook speciale isolatie borstels aan worden bevestigd.

 

 

Waarom is het nodig om niet alleen de muren te isoleren?

 

Om een ​​hoogwaardige isolatie van het huis te garanderen, moet u dit onderwerp breed bekijken. De waarheid is dat een echt warme tuinkamer in elk onderdeel geïsoleerd is – het heeft geen zin om alleen muren te isoleren en voor een hoge isolatie van deuren en ramen te zorgen als de kou constant via het dak of de vloer binnenkomt.

 

Dakisolatie

 

Het dak dat het tuinhuis beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals neerslag, wind of zon, heeft ook een grote invloed op de algehele thermische isolatie van de tuinkamers. Zoals de praktijk laat zien, geeft een onbeheerd en ongeïsoleerd dak gewoonlijk ongeveer 30% (soms meer) van de warmte van het huis vrij naarmate de warmte stijgt, dus het vinden van een betrouwbare isolatieoplossing is vooral belangrijk.

 

 

Een van de meest gebruikte materialen voor hoogwaardige isolatie is minerale wol, die niet alleen de warmte in een houten huis vasthoudt, maar ook het totale warmteverbruik van het huis aanzienlijk vermindert. Het is ook vermeldenswaard dat tuinkamers uk geïsoleerd met minerale wol als een milieuvriendelijke oplossing worden beschouwd, aangezien dit isolatiemateriaal aan alle ecologische normen voldoet en niet schadelijk is voor het milieu. Benadrukt moet worden dat zowel glaswol als steenwol tot dezelfde materiaalgroep behoren. Het belangrijkste verschil tussen deze materialen, die het meest worden gebruikt voor de isolatie van blokhutten, is de productietechnologie.

 

Niet minder populair materiaal voor dakisolatie is polyurethaan, dat als de meest efficiënte technologie wordt beschouwd, omdat hetzelfde resultaat kan worden bereikt met tweemaal de dunnere schuimplaat (in vergelijking met steenwol). Polyurethaan Materiaal voor dakisolatie kost echter meer – de prijs hangt rechtstreeks af van de dichtheid.

 

 

Vloerisolatie

 

Om maximale warmte en gezelligheid in een houten huis te garanderen, mag de vloer van uw tuinhuis niet ontbreken. De koude vloer kan worden omschreven als een van de belangrijkste problemen in houten huizen, die zelden worden opgelost door tapijten. Plan daarom de isolatie van de houten huisvloer tijdens de bouwperiode om uitzonderlijke gezelligheid en aangename warmte te creëren en om beschermd te zijn tegen vochtproblemen (schimmel, schimmel, bacteriën).

 

Vermeldenswaard is dat vloeren van tuinhuizen meestal geïsoleerd zijn met materialen als steenwol of geëxpandeerd polystyreen, die een relatief goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Als u besluit de vloer van het tuinhuis te isoleren met polyurethaanschuim, moet u er vooral op letten dat de nieuwe isolatielaag minimaal 10-15 cm op de muur moet worden ondersteund. Het maakt het mogelijk koudebruggen te vermijden die vaak optreden bij vloerisolatie.

 

Wanneer u overweegt of polyurethaan het meest geschikte materiaal is voor uw vloerisolatie, is het belangrijk om te weten dat dit materiaal niet alleen warmte, waterdichtheid en geluidsisolatie combineert. Het is ook homogeen, waardoor de vloer geen extra afdichting nodig heeft. Dit materiaal staat ook bekend als hechtend aan de isolatielaag en de dichtheid zorgt voor belastingsweerstand.

 

Een ander materiaal dat kan worden gekozen voor de isolatie van de vloer is steenwol. Het heeft hoge isolerende eigenschappen en hygroscopiciteit – kan gemakkelijk een zeer kleine hoeveelheid vocht uit de lucht opnemen (als de relatieve vochtigheid 90% is, absorbeert steenwol slechts 0,004%). Bij het kiezen van steenwol voor de vloerisolatie van blokhutten is het belangrijk om te weten dat alle werkzaamheden op een redelijk gladde en droge ondergrond moeten worden uitgevoerd. Qua kleinere oneffenheden passen steenwolplaten zich perfect aan en vullen ze zonder extra inspanning.

 

 

Verwarmingssysteem

 

Als u tuinhuizen liever het hele jaar door gebruikt, moeten deze een geïntegreerd en hoogwaardig verwarmingssysteem hebben. Volgens de experts is er niet één beste manier om een ​​tuinhuis te verwarmen, die zou worden aanbevolen als de meest geschikte manier voor alle soorten huizen. De beslissing over het type verwarming wordt meestal bepaald door vele factoren, zoals het type constructie en de isolatie van de woning.

 

Alvorens te beslissen, is het de moeite waard om te overwegen hoeveel tijd u van plan bent tijdens het koude seizoen in uw zomerhuis door te brengen. Als u bijvoorbeeld van plan bent de blokhut slechts af en toe te bezoeken, is het aan te raden om een ​​systeem te kiezen dat zorgt voor een minimale verwarmingsbehoefte zonder grote investeringen. Een dergelijke verwarmingsoplossing kan een elektrische verwarming zijn met een vermogen van 70-80 W/m² als de winter niet erg koud is en het huis goed geïsoleerd is.

 

 

Een open haard kan een effectievere oplossing zijn om te zorgen voor een comfortabele en gezellige warmte in huis bij minder frequente bezoeken. Als u in alle kamers een extra warmtedistributiesysteem installeert, verwarmt u snel en goedkoop het hele huis. Het grootste nadeel van deze oplossing is dat wanneer het vuur gedoofd is, de kamers vrij snel afkoelen. In dit geval is een goede isolatie van het gebouw dus noodzakelijk.

 

Als u besluit meer te investeren in verwarming en een elektrisch verwarmingssysteem te installeren, adviseren experts om niet te besparen op een thermostaat, die helpt om een ​​maximale verwarming efficiëntie te garanderen. Afhankelijk van de temperatuur die door de sensoren wordt geregistreerd, wordt de verwarming automatisch in- of uitgeschakeld. Dit zal niet alleen het verwarmingssysteem efficiënter maken, maar zal ook veel kosten besparen.

 

 

Geïsoleerd watertoevoersysteem

 

Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp tuinhuizen isolatie, is het niet moeilijk om het belang van watersysteem isolatie te begrijpen. De waarheid is dat de extreme kou in de winter niet alleen de muren van het huis aantast, maar ook de pijpleidingen, die niet tegen lage temperaturen kunnen. Als tuinhuizen het hele jaar door worden gebruikt, wordt het onderwerp van een goede isolatie van de watertoevoerleidingen nog belangrijker – het is de belangrijkste reden waarom je water in huis kunt gebruiken als de temperatuur onder nul graden daalt.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfs de beste thermische isolatielaag niet noodzakelijkerwijs garandeert dat het watersysteem in de winter volledig wordt beschermd. Daarom zou, samen met het verhogen van de thermische isolatie van watertoevoerleidingen, nog een oplossing kunnen worden toegepast. Speciale kabel voor verwarmingsbuizen is een veel voorkomende keuze om problemen met leidingen te voorkomen en om het hele jaar door water in de tuinkamer te kunnen gebruiken. De speciale kabel heeft een extreem laag stroomverbruik en zorgt voor uitstekende resultaten. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het gebruiksproces bijzonder eenvoudig is – het vereist geen speciale kennis en de temperatuur in de leidingen wordt zelf geregeld.