Websiterendement
Image default
Aanbiedingen

Boekhouding eenmanszaak

Ga je aan de slag met jouw boekhouding eenmanszaak? Hoewel er veel bij lijkt te komen kijken, vinden de meeste ondernemers dat het in de praktijk wel meevalt. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de regels en de eisen van de belastingdienst die gelden als je de boekhouding voor je eenmanszaak wilt doen.

 

Het opzetten van jouw boekhouding eenmanszaak

Ben je geïnteresseerd in het opzetten van een boekhouding voor je eenmanszaak? Hieronder zijn de belangrijkste onderdelen van een boekhouding eenmanszaak voor je op een rijtje gezet.

 

  1. Kijk naar verkoopfacturen

Heb je goederen of diensten aan je klanten geleverd? Dan moet je een verkoopfactuur versturen. Je kunt in dit geval zelf de verkoopfacturen opstellen en deze versturen of gebruikmaken van een boekhoudprogramma. 

 

  1. Inkoopfacturen

Wanneer je dingen voor je bedrijf koopt krijg je een (BTW) factuur opgestuurd. Om deze later aan betalingen te kunnen koppelen, boek je ze als inkoopfacturen. Het is cruciaal om in de administratie aan te tonen welke hoeveelheden je aan je eigen bedrijf hebt besteed.

 

  1. Bonnetjes uit de kassa

Maak je wel eens kosten waarvoor je geen (BTW-)factuur krijgt? Bewaar dan de kassabonnetjes. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zakenlunches en boeken en publicaties die je zakelijk koopt. Of wanneer je moet tanken en de kosten wilt vastleggen als zakelijke uitgaven. De bonnetjes kun je het beste scannen en digitaal bewaren.

 

  1. Bankafschriften

Bankafschriften kun je toevoegen aan je boekhouding door ze te downloaden bij je bank. Deze afschriften zijn heel belangrijk voor de boekhouding eenmanszaak.

 

  1. Offertes, overeenkomsten en contracten

Maak je offertes, stel je overeenkomsten op en of sluit je een deal? Neem deze ook op in de online boekhouding eenmanszaak. Op die manier kun je ze gemakkelijk inzien, waar je ook bent. 

 

  1. Leg jouw reiskosten vast

Moet je betalen voor vervoer per vliegtuig of auto? Deze moeten in je boekhouding eenmanszaak worden vermeld. Als je de kosten die je uitgeeft in de boekhouding opneemt, verminderen ze je inkomsten omdat het bedrijfskosten zijn. Wees voorzichtig om onderscheid te maken tussen BTW op zaken als je treinkaartjes, kilometers en parkeerkosten.

 

  1. Belastingaanslagen

Als eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting, omzetbelasting en een wettelijk verplichte betaling voor de zorgverzekeringswet. De inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet worden niet meegenomen in de boekhouding eenmanszaak, maar de omzetbelasting moet je wel opnemen. Zorg dat je de BTW-aangiften die je indient goed bijhoudt in de boekhouding van je eenmanszaak.

 

Tip: Boekjewinst.nl